Psykomotorik som metode i RTT

Masterclass kursus i Relationel Traumeterapi

Deltagelse på dette kursus kræver forudgående deltagelse på
Efteruddannelse i RTT trin 1, 2 og 3 eller deltagelse på RTT 5 dage min.een gang + deltagelse på andre kurser med Merete eller Kolbjørn min 3 kursusdage + NRE 1 metode-kursus.
De som har deltaget på RTT trin 1, 2 og 3 har førsteret til pladserne på kurset indtil 1.maj 2025.

Psykomotorik har været en grundlæggende byggesten i RTT fra starten. Rødderne i psykomotorik går tilbage til Merete’s grunduddannelse som psykomotorisk terapeut 1975-78 og psykomotorik var basis under udviklingen af Bodynamic systemets forståelse af jeg-funktioner og karakterstrukturer.

I en lang årrække var psykomotoriske øvelser det kropslige fundament i RTT.
Merete’s bidrag til psykomotorikken var et fokus på dosering og forenkling. Psykomotoriske øvelser blev ændret til en stilart, som fokuserede på kropslige færdigheder, som er centrale i forhold til mestring af stress og traumer – og som inkluderede mikroaktiveringer – og dermed en mulighed for at anvende øvelserne til at arbejde med langt større præcision og nænsomhed i forhold til hypo-tilstande.

De af jer, som har gået på RTT efteruddannelsen eller åbne kurser før 2018 er trænet udfra dette fundament.
Fra 2018 og frem begyndte vi at integrere inspirationen fra z-health – og Kolbjørn har siden da lavet et intenst udviklingsarbejde med NRE-øvelserne og NRE teorien, som oversætter inspirationen fra z-health til en traumeterapeutisk metodik.

I dag står psykomotorik og NRE side om side i RTT arbejdsformen. Vi anvender begge indgange til kropslige interventioner.

Det giver et nyt perspektiv på psykomotorik som traumeterapeutisk metode.
Det er fokus for dette kursus.

Hvilke styrker ser vi i psykomotorikken i dag? Hvorfor er det fortsat vigtigt at have den med?
Hvilke begrænsninger ser vi i psykomotorikken i dag? Hvilke risici er det vi har mødt i praksis med de psykomotoriske øvelser, hvor vi i dag anvender NRE i stedet?
Hvordan støtter de neurocentriske øvelser de psykomotoriske?

Hvordan forstår vi både styrker og begrænsninger udfra de 3 grader af stress?
Og hvordan ser vi at henholdsvis psymotoriske og neurocentriske øvelser støtter op om den systemorienterede gruppeproces og de færdigheder, der er brug for der?

Det centrale fokus i NRE øvelserne er støtte til orientering her og nu – gennem træning af proprioception.
Det centrale fokus i psykomotoriske øvelser er fylde indefra, fylde i muskulaturen – og dermed en forankring i det interoceptive selv, som er tæt knyttet sammen med kontakt til emotioner.

Hvorfor melde dig på dette kursus?

Hvad er jeres erfaringer med forskellen på psykomotoriske og neurocentriske øvelser – i jer selv og i arbejdet med klienter eller grupper?

Vi ser kurset som en unik integrations-mulighed teoretisk og praktisk for jer, som gerne vil kunne forstå den metodik, I allerede anvender i jeres arbejde, eller få inspiration til at udvide jeres repertoire.

Kunne skifte mere bevidst mellem de forskellige kropslige interventioner

Forstå jeres egne erfaringer med psykomotorik som traumeterapeutisk metode – både det som har virket godt for dig og det som ikke har fungeret så godt – og de processer du har bevidnet hos andre gruppemedlemmer.

Og forstå hvordan psykomotorisk tænking og praksis støtter op om systemorienteret gruppeproces og dermed gensidig regulering.

Undervisningsform:

Der vil være kropslig færdighedstræning, system-orienteret gruppeproces, arbejde i små-grupper – samt begrebsformidling.

Kursusledere: Merete Holm Brantbjerg og Kolbjørn Vårdal.

Praktiske oplysninger:

Datoer: 22.-25.januar 2026

Sted: NOR, 5.sal, Hejrevej 30, 2400 København NV

Tider: 9.30-18 de første 4 dage – 9-17 den sidste dag.

Deltagerantal: max 24

Kursusnummer: 190126

Kursuspris: 8.000 kr.

Hvem kan deltage?:

Deltagelse på dette kursus kræver forudgående deltagelse på

Efteruddannelse i RTT trin 1, 2 og 3 - eller deltagelse på RTT 5 dage min.een gang + deltagelse på andre kurser med Merete eller Kolbjørn min 3 kursusdage + NRE 1 metode-kursus.

De som har deltaget på RTT trin 1, 2 og 3 har førsteret til pladserne på kurset indtil 1.maj 2025.

Tilmelding sendes til kvaardal@gmail.com

Deadline for betaling er 8.november 2025

Ved betaling og framelding tidligere end 8.november tilbagebetales kursusgebyr.

Ved framelding efter 8.november tilbagebetales kursusgebyr ikke – uanset grund til frameldingen.