Systemorienteret gruppeproces som traumeterapeutisk metode metode og proces

Fra låst polarisering til integration af ligheder og forskelle

Masterclass-kursus i Relationel Traumeterapi

Deltagelse på dette kursus kræver forudgående deltagelse på
Efteruddannelse i RTT trin 1, 2 og 3 – eller deltagelse på RTT 5 dage min.een gang + NRE 1 metode-kursus.
De som har deltaget på RTT trin 1, 2 og 3 har førsteret til pladserne på kurset indtil 15.december 2024.

Som deltager i systemorienteret gruppeproces har du oplevet hvordan denne metodik kan facilitere dybe og transformerende processer både individuelt og i en gruppe.
På dette kursus har du chancen for både at være med i flere af disse processer og samtidig reflektere over og forstå metoden.

I gruppeprocesserne vil vi udforske dynamikker omkring både ligheder og forskelle. Hvis ligheder og forskelle integreres udløses vækst og transformation i et system – og samtidig er der udfordringer på vejen derhen. Ved kontakt omkring ligheder er risikoen at kontakten blir stereotyp og ikke differentieret nok, hvilket kan føre til sammenflydning, manglende grænser og centrering. I kontakt omkring forskelle er risikoen at vi går i kamp, grænser kan lukke sig eller blive diffuse. Forskelle som er for store udfordrer vores kapacitet til at forblive åben og nysgerrig.
 

Systemorienteret gruppeproces er blevet anvendt i RTT fra 2008 og frem – og har undergået en kraftfuld udviklingsproces hen imod vores mål: At gøre metoden til en integreret del af Relationel Traumeterapi – og dermed en traumeterapeutisk metode.

Målet med dette kursus er gennem både direkte oplevelse og reflektion at støtte integration af metoden, så principper og konkret metodik bliver mere tilgængelig for deltagerne både i forhold til egen proces og i terapeutrollen eller gruppeleder-rollen.
For at tydeliggøre systemorienteret gruppeproces vil vi bruge teori med baggrund i empatiudvikling og kontekstuel sensitivitet som støtte til at forstå valg af interventioner under subgrouping.

Konkrete elementer på kurset:
 
Systemorienteret gruppeproces i hele gruppen med fokus på integration af både ligheder og forskelle

Systemorienteret gruppeproces i små grupper med fokus på medlemsrolle. Med få gruppedeltagere kommer der ekstra fokus på hvordan man kan strække sin egen kapacitet til at mødes i lighed og til at mestre forskelle.

Træning i skift fra personblik til systemblik og dermed bevidstgørelse af hvad dette skift gør ved vores virkelighedsopfattelse og vores evne til at forstå kontekst og kultur.

Differentiering af hvad der bliver bragt ind i en subgruppe – differentiering mellem tilstande, mønstre, grader af stress, tanker osv. Se de valgmuligheder, der er indeholdt i hvad en deltager bringer ind – og dermed se valgmuligheder i forhold til hvad der kan være overskriften på en subgruppe. (tilstande, mønstre osv)

Hvornår bliver forskellene så store, at der er tale om 2 subgrupper og ikke én? Hvordan varetage grænserne omkring subgrupper.

Teori om empatiudvikling – og hvordan empati trænes i systemorienteret gruppeproces. Herunder forskel på spejling og parafrasering.

Refleksion over kontekstuel sensitivitet med udgangspunkt i omsorgsetik.

Systemorienteret gruppeproces og 3 grader af stress.
 

Undervisningsform:

Der vil være kropslig færdighedstræning, system-orienteret gruppeproces, arbejde i små-grupper – samt begrebsformidling.

Kursusledere: Merete Holm Brantbjerg og Kolbjørn Vårdal.

Datoer: 7.-11.maj 2025

eller 27.-31.august 2025

Kurset udbydes 2 gange, for at give plads til alle interesserede.

Sted: NOR, Hejrevej 30, 2400 København NV

Undervisningstider: 9.30-17.30 de første 4 dage og 9.30-17 den sidste dag

Deltagerantal: Maks. 24.

Kursnummer: 190125 7.-11.maj og 190225 27.-31.august
 
Kursuspris:  9.850 Dkr pr kursus.

Tilmelding:
Tilmelding sendes til kvaardal@gmail.com
Al kommunikation om kurset bedes sendt til Kolbjørns emailadresse. Kolbjørn har overtaget administrationen af Masterclass kurserne.

Deadline for betaling er 5.marts – ved tilmelding til 7.-11.maj
Ved betaling og framelding tidligere end 5.marts tilbagebetales kursusgebyr.
Ved framelding efter 5.marts tilbagebetales kursusgebyr ikke – uanset grund til frameldingen.
 
Deadline for betaling er 25.juni – ved tilmelding til 27.-31.august
Ved betaling og framelding tidligere end 25.juni tilbagebetales kursusgebyr.
Ved framelding efter 25.juni tilbagebetales kursusgebyr ikke – uanset grund til frameldingen.