Masterclass-kursus - med seksualitet som fordybningstema

Efteruddannelse i Relationel Traumeterapi

Deltagelse på dette kursus kræver forudgående deltagelse på Efteruddannelse i RTT trin 1, 2 og 3.

Baggrunden for at udbyde dette kursus er, at lyst og seksualitet på RTT efteruddannelseskurserne har været mindre i forgrunden end mange andre tilstande i spektret af emotioner og overlevelsesreaktioner. Vi ønsker med dette kursus at inkludere lyst og seksualitet i gensidig regulering sammen med alle de andre tilstande.

Lyst og seksualitet kan være vigtige komponenter i stress- og traume-mønstre. I nogle stress- eller traumebegivenheder er seksualitet direkte involveret i handlingsforløbet. Det er tilfældet i seksuelle overgreb o.lign. Men koblingen er bredere end det.

Alle overlevelsesreaktioner inklusive lyst og seksualitet kan svinge sammen – ligesom alle emotioner kan det. I landingen efter en traume- eller stress-begivenhed – i skiftet fra overlevelsesreaktioner og tilbage ind i emotioner kan lyst og seksualitet dukke op sammen med andre emotioner – eller ikke. Når tryghed genetableres hvad er det så vi mærker? Og hvilken rolle spiller seksuel lyst i etableringen af tryghed individuelt og kulturelt?

Hvordan støtter vi at lyst-systemet er tilgængeligt sammen med de andre basale emotionelle systemer? – og hvilken forskel gør det for os, om vi har adgang til sansning af lyst og seksualitet?

Lyst og seksualitet er også en komponent i interaktion, der har fokus på henholdsvis autoritet- og tilknytning. Hvad gør vi med vores lyst-system, når vi leder, følger eller samarbejder? Og hvad gør vi med det, når vi er i samspil omkring omsorg, kontakt, hjælp?

Ligesom alle de andre tilstande, kan seksualitet være vævet sammen med autoritets- eller tilknytnings-relaterede one-up og one-down positioner – og dermed være låst i en bestemt adfærd, selvopfattelse, virkelighedsopfattelse osv. Bevidstgørelse af låste positioner kan åbne mulighed for en jævnbyrdig kontakt, der inkluderer seksualitet som en naturlig del af samspillene.

Kursusforløbet har som sine mål

- at integrere sansningen af seksualitet i arbejdet med arousal-regulering på linje med andre emotioner og overlevelsesreaktioner – og dermed åbne mulighed for at låste mønstre kan komme i bevægelse

- at anvende neurocentrisk og psykomotorisk færdighedstræning som støtte til orientering, rumning og nærvær med inklusion af sansning af lyst og seksualitet

- at undersøge inklusion af sansning af lyst-seksualitet i samspil omkring styring/autoritet – og i samspil mellem at søge og at give kontakt/hjælp.

- at støtte dannnelse af etiske grænser, hvor seksualitet kan inkluderes i stedet for enten at være del af grænseoverskridende adfærd eller blive ekskluderet.

- at opnå forståelse og mestring af dynamikker, som udspringer af seksuelle uklarheder og grænseoverskridelser eller grænsesvagheder.

- at støtte evnen til metode-refleksion hos deltagerne

Undervisningsform:

Der vil være kropslig færdighedstræning, system-orienteret gruppeproces, arbejde i små-grupper – samt begrebsformidling.

Kursusledere: Merete Holm Brantbjerg og Kolbjørn Vårdal.

Datoer: 15.-20.juni 2024

Sted: Löftadalens Folkhögskola., Åsa - syd for Kungsbacka

Undervisningstider: 1.dag lørdag ankomst 15.30 til kaffe/te - undervisning 16-19.30
Søndag-onsdag kl 9-12.30 og 15.30-19.30. Sidste dag torsdag kl 9-12.30 og derefter lunch og afrejse.

Deltagerantal: Maks. 24.

Pris 2024 internat: Dkr 7.600 kr internat på Löftadalens Folkhögskole + ophold ca 5750 SEK/4000 Dkr per dag

Kursnummer: 190124

For information og tilmelding:
Tilmelding sker på email til moaiku@brantbjerg.dk

Endelig tilmeldingsfrist var 5.januar 2024. Det er stadig muligt at tilmelde sig - og resterende pladser vil blive tilbudt til potentielle deltagere, der har et færdighedsniveau som matcher RTT 1, 2 og 3.