Hvad stiller vi op med arousal-tilstande og emotioner?

Følelsesregulering i stress- og traumeheling med fokus på sving mellem sympatisk og parasympatisk aktivering

Vores evne til at mærke, udtrykke og dele følelser er et væsentligt element i muligheden for at bearbejde og hele, når livet påvirker os. Følelsestilstande kan både berige og udfordre os.
I traumeterapi møder vi udfordringer på vejen hen til naturlig gensidig regulering af både de arousaltilstande, der er blevet vakt i stress- eller traume-begivenheden – og af de emotioner og tankefølelser, der opstår, når vi lander efter en voldsom påvirkning. Udfordringen gælder både mødet med egne og med andres tilstande.

En af udfordringerne er, hvordan vi får etableret eller genetableret et sving mellem det sympatiske (SN) og det parasympatiske (PNS) nervesystem. Det gælder både svinget mellem hyper- og hypoarousal (kollaps), som er tilstede i vores overlevelsesreaktioner – og det gælder emotioner, som aktiveres, når vi bearbejder traumer, og som er præget mere eller mindre af henholdsvis SN og PNS.
At bearbejde noget indebærer at mærke og regulere både udadgående følelsestilstande som angst, vrede, ophidselse, glæde, (primært SN) – og indadgående følelsestilstande som sorg, magtesløshed, fortabthed, nydelse, ro (primært PNS). Og følelsestilstande, der formentlig aktiveres af begge nervesystemerne som afsky og skam.
Mange af os har mønstre, hvor vi tenderer til at hænge fast i den ene gren af det autonome nervesystem, hvilket er en komponent i både utrygge tilknytningsmønstre og i traume-mønstre. Mønstrene påvirker samspillet mellem hjælpesøgende og hjælpegivende, når vi arbejder med stress og traumer.
Hvordan kommer vi frem og tilbage mellem de 2 grene af nervesystemet og de tilstande, der er knyttet til dem? Hvad støtter regulering af dem? Hvordan finder vi f.eks. accept af både vores panik eller kampreaktion – og vores kollaps? Hvordan kommer vi fra f.eks. vrede til sorg eller omvendt?
Og hvordan påvirkes følelses-reguleringen af spændthed og opgivelse i de muskler, som udgør den kropslige container for tilstandene?

På kurset vil vi
- træne psykomotoriske færdigheder, som støtter op om regulering af arousal-tilstande og emotioner med opmærksomhed på parasympatisk og/eller sympatisk arousal
- udforske hvordan regulering af spændthed og opgivelse i muskulaturen påvirker regulering af følelser
- udforske sving imellem udadgående og indadgående arousal- og følelsesreaktioner
- se på vanemønstre – hvor plejer flowet mellem tilstandene at stoppe?
- udforske om skam og afsky påvirker flowet mellem følelsestilstande
- træne gensidig regulering og dermed forhandle isolationsmønstre
- relatere sving mellem PNS og SN til heling af stress- og traume tilstande – og til tilknytningsmønstre

Undervisningsformen rummer en blanding af kropslig færdighedstræning, praktisk udforskning, system-orienteret deling i gruppen og formidling af teori.

Deltagerantal: max. 20
Datoer: ikke datosat
Tid: kl 9 - 17 alle dage
Sted: Nørregade 41, rum 430, København
Kursusnummer: 2691
Pris: kr ved tilmelding før , kr ved senere tilmelding .

Kursusleder: Merete Holm Brantbjerg

Tilmelding sendes med navn, adresse, telefonnummer, emailadresse til email: moaiku@brantbjerg.dk
Faktura udsendes, når tilmelding er modtaget.